Hästarna

Våra Hästar

Letar du efter en framtida tävlings- och träningskompis inom reining- och cowhorsegrenarna med ett stabilt temperament så har du hamnat rätt!


En westernhäst ska ha alla egenskaper man vill att en häst ska ha: Vänlig, orädd, muskulös och lagom stor som ett kallblod,

samtidigt som den är blixtsnabb och atletisk som ett fullblod.

Lägg till vallningsinstinkt och sundhet så blir de helt kompletta.


Våra hästar är sunda och går på bete i stora kuperade hagar från maj till och med oktober utan restriktiv eller extra utfodring normalt sett. De har bra hovkvalitet och vi är noga med att de verkas rätt. Under vintern går de på lösdrift och stallas bara upp runt fölning eller vid andra särskilda behov. Vi vill främja naturligt hållbara hästar både genom generna och den yttre miljön de växer upp och lever i.


Våra avelsmål - Quarter och Paint

 

  • I hästaveln satsar vi på kvalitet. Vi vill få fram lugna, orädda, atletiska och hållbara hästar som passar såväl till tävling på hög nivå som till fritidsridning.
  • Vi avlar främst på reininglinjer med mycket cowsense då dessa hästar oftast är väldigt arbetsvilliga, snabblärda, atletiska och har ett bra temperament.
  • Temperament, exteriör och stamtavla ska väga lika tungt när sto och hingst matchas.
  • För hållbarhetens skull är det är viktigt med en lagom variation i stammen, som både gynnar individen såväl som rasen på sikt.
  • Våra quartrar och paintar är alla fritestade från de dominanta genetiska sjukdomarna PSSM1, HYPP, MH och IMM.Rasbeskrivning - Quarter och Paint

Quarterhästen är "Amerikas Häst" och är den ras som finns i störst antal över hela världen med ca 3 miljoner registrerade exemplar. Den är en lugn och stabil häst som kombinerar styrka med atletiska förmågor genom att vara både smidig och muskulös. De flesta linjer av quarter- och painthästarna besitter dessutom en instinktiv vallningsförmåga, vilket gör att de kan "läsa av" och valla boskap (cow sense). Detta har gjort hästarna populära på rancherna som boskapshästar och inom westernridningen i  grenar där vallning av kor ingår. Raserna är snabba och kan starta nästan explosivt från stillastående till maxfart och har ofta en tydlig "av-och-på-knapp", då de kan stå helt stilla och avslappnade i väntan på nästa arbetsuppgift. Quartern har fått sitt namn av att den är världens snabbaste häst på en engelsk kvartsmil (quarter mile) och den används därför även som kapplöpningshäst i kortdistanslöp.


 

Quarter- och painthästen ska ha ett vaket och intelligent uttryck och  ge ett helhetsintryck av en stark,  välbalanserad och välmusklad individ. Den står normalt helt obesvärat med benen väl under sig, vilket ger en förmåga till snabb förflyttning i alla riktningar. Den har en välutvecklad manke och en samlad, bred och stark rygg med gott sadelläge. Bringan är djup och bred med stort bröstomfång.  Quarter- och painthästar kan vara rejält breda över bakdelen, vilket ger mycket styrka i bakbenen. Huvudet är kort och brett  med liten mule.


 

Mankhöjden varierar oftast mellan 140-160 cm, där alla varianter  förekommer vilket gör att det finns en quarter eller paint för alla, och användningsområdena ökar. På grund av en del avel med fullblod finns det även smäckrare varianter.

Alla "hela" färger är godkända på Quarterhästen och brokiga färger som skäck eller tigrerad tillåts inte. Quarterhästar som föds som skäck eller med  för mycket utbredda vita tecken godkänns ej för registrering i AQHA utan kan istället registreras som American Paint Horse.

Det som utmärker painthästarna är att de är fläckiga, men då och då händer det även att det föds enfärgade (solida) hästar efter fläckiga föräldrar, men de är fortfarande painthästar som ras. I aveln är det dessutom tillåtet att ena föräldern är quarter eller engelskt fullblod.


Quarterns och Paintens Historia

Quarterhästens historia börjar under koloniseringen av Amerika under slutet av 1400-talet då ett stort antal hästar fördes från Europa med kolonisatörerna. Det var främst spanska hästar, berberhästar och arabiska fullblod som utgjorde utgångsmaterialet för många av de äldre amerikanska hästraserna. Engelska och irländska importer som korsades med ädla spansk-orientaliska hästar utgjorde sedan grunden till just Quarterhästen. Även hästar som avlats fram av de nordamerikanska indianerna användes i stor utbredning i aveln av Quarterhästen, och den mest framträdande är Chickasawhästen som var känd för sin snabbhet och sitt mod och var en viktig del i utvecklingen av Quarterhästen.

 

Den mest betydande importen av engelska hästar skedde år 1611 då  17 hästar anlände till Virginia och skulle komma att utgöra basen för det engelska fullblodet i USA. Den första riktiga fullblodshingsten importerades först 1730 och hette Bulle Rock och härstammade i rakt nedstigande led till en av fullblodets förfäder Darley Arabian. Genom korsningar och noggrann avel utvecklade man Quarterhästen som blev en snabb mellanstor sprinterhäst, ett mellanting mellan arbetshäst och galopphäst.  Under hela 1700-talet spreds Quarterhästen som en löpeld med sitt rykte om sig att vara den perfekta allroundhästen för både jordbruk, boskapsskötsel och som vagnshästar.

 

 På 1940-talet startades den officiella föreningen för Quarterhästen, American Quarter Horse Association (AQHA), i Amarillo, Texas av några män som ansåg att Quarterhästen var värdefull för samhällets och den privata människans ekonomi. Då fick hästen även sitt officiella namn efter att ha kallats "The Famous and Celebrated Colonial Quarter Pacer". Hästarna stambokfördes efter karaktär och användning och idag har föreningen över 300 000 medlemmar.

Painthästarna har samma gemensamma historia som quartern, men blev inte en egen ras förrän 1962, då den första painten registrerades. Rasen är nu världens näst största ras till antalet med över en miljon registrerade hästar.Rasbeskrivning - Amerikansk Miniatyr

 En amerikansk miniatyrhäst är kortfattat en stor häst i litet format. Målet med aveln av rasen har alltid varit att få fram en ras som både exteriört och mentalt sett är så lik en stor häst det bara går men i minsta möjliga format. De både beter sig och ser ut mer som en häst en ponny, vilket är en stor fördel. De är mycket läraktiga, villiga och lätta att ha att göra med. De har en positiv anda och "söker" jobb på ett helt annat sätt än en ponny. De är alltså på många sätt mer "barnvänlig" än en vanlig shettis. Att miniatyrhästen sen är oerhört vacker med sina långa smala ben och ädla huvud gör den inte mindre älskvärd. Har man bestämt sig för att köpa en liten häst, så välj en som lyssnar, är vacker och intelligent.

Hästarna lämpar sig alldeles utmärkt till all sorts trickträning, agility, sällskap, longering, tömkörning och vanlig körning. Utställning och show på somrarna, tolkning på vintrarna. Låt dig inte luras av deras ädla utseende, det är en tålig häst med bred variation.

En annan stor fördel med rasen är att de inte är mer känsliga för fång än en vanlig häst och kan därmed få samma foder och gå på normalt bete som stora hästar.

Alla färger, mönster, tecken och ögonfärger är tillåtna  och de får vara max 34" (86,4 cm) höga.

Namnet Amerikansk miniatyrhäst kommer ifrån att det långa gedigna avelsarbetet med att få fram denna fantastiska ras började i just USA.


 

Historia - Amerikansk Miniatyr

 Miniatyrhästar har länge funnits vid människans sida och har anor ända ifrån 1500-talet då kungligheter använde dem som "underhållning". Det är dock inte förrän sent 1800-tal som ett gediget avelsarbete, av det som ska komma att bli den Amerikanska Miniatyrhästen, börjar ta skruv på riktigt, självklart i USA. Två herrar vid namn Moorman Field och Smith McCoy avlade på varsin kant fram små hästar med mycket ädla drag. Genom att söka upp landets absolut minsta shetlandsponnyer och korsa dem med ädlare inslag som arabiskt fullblod och appaloosa fick man fram en tålig, klok och mycket vacker häst i miniformat. Det var dock inte förrän 1978 som rasen officiellt godkändes och en stambok skapades, känd som AMHA. Idag finns det medlemmar ifrån 38 länder.